NJ consulting & import

 

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Konsten att göra ett rött vin

Rödvinsframställning börjar genom att druvorna skördas för hand eller med hjälp av maskiner. Skörd för hand är att föredra framför skörd med hjälp av maskiner eftersom druvorna, som har skördats för hand, brukar vara i mycket bättre skick när de kommer till vineriet än de som har skördats med hjälp av maskiner. Dessutom möjliggör skörd för hand noggrann selektering av druvor i både fält, under skörden, och i vineriet, före avstjälkningen. Om skörd utförs för hand avstjälkas druvorna efter att de anländer till vineriet medan om skörd utförs med hjälp av maskiner avstjälkas druvorna innan de anländer till vineriet dvs avstjälkningen sker under skörden.

Druvorna hand skördas

Avstjälkningen utförs med hjälp av avstjälkningsmaskin genom att klasarna matas in i maskinens cylinder, druvorna skakas loss och rullar ut genom hålen ner på ett rullband som leder till druvkrossen. De kvarblivna stjälkarna matas ut separat. Några vinmakare använder stjälkarna i jäsningen, t.ex. vinmakare i Châteauneuf-du-Pape (Rhônedalen), och några inte, stjälkarna i jäsningen ökar strävheten i vinet.

 

Nu när avstjälkningen är genomförd är det dags att krossa druvorna. Tidigare var fottrampande den vanligaste metoden och nuförtiden krossas druvorna med hjälp av krossningsmaskin. Maskinen är så utformad att den ger ut maximalt med must utan att förstöra kärnorna.

 

Efter krossningen pumpas massan bestående av must, fruktkött, druvskal och kärnor till ett jäskar av ek eller rostfritt stål. För att förbättra socker- och syrahalten brukar några vinmakare tillsätta socker eller koncentrerad druvmust (kallare vinodlingsområden) eller syra (varmare vinodlingsområden) i massan. Nu måste massan skyddas mot bakterier och för mycket syre, oxideringstakten måste hållas under kontroll, och detta görs genom att en liten dos av svavel tillsätts till massan.

 

För att få mer färg, mer smak och mer tanniner brukar de flesta vinmakare macerera dvs låta skalen stå kvar i massan (musten) och laka ur. Macereringstiden kan variera från några dagar till en månad och ju längre den är desto fylligare, mörkare, tanninrikare och mer långlivade är vinerna. Problemet som uppstår under macereringen är att koldioxid, som skapas under macereringen, för med sig skalen till ytan där skalen bildar en skalmassa (chapeau). Denna skalmassa måste blandas med musten och detta görs genom pressning med speciella stavar (pigeage) eller genom överpumpningsmetoden (remontage) eller genom roterande ståltankar osv.

 

Föregående sida   Nästa sida

NJ consulting & import

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42. Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

Copyright © 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.