NJ consulting & import

 

Hem

Om NJ consulting & import

Allt om vin

Vinturism

Kontakta

Konsten att göra ett vitt vin

Vittvinsframställning börjar genom att druvorna skördas för hand eller med hjälp av maskiner. Skörd för hand är att föredra framför skörd med hjälp av maskiner eftersom druvorna, som har skördats för hand, brukar vara i mycket bättre skick när de kommer till vineriet än de som har skördats med hjälp av maskiner. Dessutom möjliggör skörd för hand noggrann selektering av druvor i både fält, under skörden, och i vineriet, före avstjälkningen. Om skörd utförs för hand avstjälkas druvorna efter att de anländer till vineriet medan om skörd utförs med hjälp av maskiner avstjälkas druvorna innan de anländer till vineriet dvs avstjälkningen sker under skörden.

 

Avstjälkningen utförs med hjälp av avstjälkningsmaskin genom att klasarna matas in i maskinenscylinder, druvorna skakas loss och rullar ut genom hålen ner på ett rullband som leder till druvkrossen. De kvarblivna stjälkarna matas ut separat. Vissa vinmakare brukar hoppa över avstjälknings- och krossningsprocessen och matar in hela druvklasar i pressen.

 

Nu när avstjälkningen är genomförd är det dags att krossa druvorna. Tidigare var fottrampande den vanligaste metoden och nuförtiden krossas druvorna med hjälp av krossningsmaskin. Maskinen är så utformad att den ger ut maximalt med must utan att förstöra kärnorna.

600 000 liters stora jäskar av rostfritt stål (ståltankar)

Till skillnad från rött vin tar man bort fruktkött, druvskal och kärnor från massan innan jäsningen börjar och detta görs med hjälp av en pressmaskin. Angående pressmaskin kan man säga att ju högre tryck används under pressningen desto större risk är att tanniner (bitterhet) kommer att sätta sin prägel på vinet. När pressningen är färdig hälls musten i en ståltank där den skyddas mot bakterier och för mycket syre, oxideringstakten måste hållas under kontroll, och detta görs genom att en liten dos av svavel tillsätts till musten. Nu är det dags för sedimentering (sedimentering av mustens partiklar) och denna utförs genom att musten hålls 12-24 timmar på ståltanken. Sedimentationsprocessen kan påskyndas genom centrifugering, men då riskerar man att ta bort för många av mustens värdefulla partiklar.

 

Föregående sida   Nästa sida

NJ consulting & import

  NJ consulting & import, Blåbärsvägen 16, SE-633 53 Eskilstuna, Sweden, Tel: +46 70-665 69 42. Fax: +46 16 14 33 02, E-mail: nenad.jelisic@telia.com

 Copyright © 2006-2020 NJ consulting & import. All Rights Reserved.